Италианската полиция откри таен бункер на заловения мафиотски бос

Италианската полиция откри таен бункер на заловения мафиотски бос
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2023
  • Share:

Италианската военна полиция откри възможен таен бункер, за който се подозира, че е използван от Матео Месина Денаро, „последният кръстник на сицилианската мафия," който беше арестуван в понеделник след 30 години бягство.
Входът на бункера е бил скрит в килер, пълен с дрехи в къща в Кампобело ди Мазара, малко градче в Сицилия, където във вторник е открит апартаментът, в който е живял 60-годишният Денаро.
Разследващите казаха, че са открили изумруди, диаманти и други скъпоценни камъни, но също така търсят документи, за които се смята, че са притежание на Денаро, по-специално „тайния архив" на боса на босовете на сицилианската мафия Тото Риина, починал през 2017 г. който според някои информатори на мафията е бил откраднат от Денаро и се твърди, че съдържа тайните на убийствата на мафията за последните 40 години.
Прокурорите смятат, че Денаро държи ключа към някои от най-отвратителните престъпления, извършени от сицилианската мафия, включително бомбените атентати през 1992 г., които убиха магистратите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино и убийството през 1996 г. на Джузепе Ди Матео, 12-годишният годишен син на мафиот, станал държавен свидетел, който беше удушен и разтворен в киселина.
През 2002 г. Денаро, с прякора Diabolik или U Siccu (кльощавия), беше признат за виновен и осъден задочно на доживотен затвор за това, че лично е убил или поръчал убийствата на десетки хора. Той е роден в Кастелветрано, Сицилия, през 1962 г. Баща му е могъщ бос на Коза Ностра и Денаро процъфтява в семейния бизнес, изграждайки незаконна империя за милиарди евро в изхвърлянето на отпадъци, секторите на вятърната енергия и търговията на дребно.
За да се защитят, мафиотските босове в Италия са известни с това, че изграждат тунели за бягство под къщите си, сложни бункери в планините, които са достъпни само пеша, и скривалища в гората.
Функцията и размерът на структурата в Кампобело ди Мазара все още не са напълно известни. Денаро беше арестуван в понеделник в медицинска клиника в Палермо, където се лекуваше от тумор.
Къщата, разположена на Via Maggiore Toselli, се твърди, че принадлежи на мъж, който преди това е бил съден за участие в мафията и оправдан през 2001 г.

Станете почитател на Класа