Доставката на първия A320neo открива нова ера в търговската авиация

Lufthansa Group, най-големият авиационен клиент и оператор на Airbus, бележи днес важна крачка в историята на авиацията с доставката на първия A320neo, най-продаваният в света и най-горивно ефективен самолет с една пътека.

Оборудван с двигатели с напълно обновената технология Pratt & Whitney PurePower® Geared Turbofan™, A320neo поставя нови, дори по-високи стандарти в ефективността на самолетите, като намалява още от първия ден емисиите, шума и с 15% разхода на гориво, в сравнение със сегашното поколение самолети, и прогресивно с 20% до 2020.

"Радваме се, че днес сме първата авикомпания в света, която получава Airbus A320neo. Отличаващ се с водещата технология на Airbus и Pratt & Whitney, A320neo е до сега най-ефективеният и най-тихият самолет на къси и средни разстояния. С по-нисък разход на гориво и следователно по-ниски емисии на CO2, A320neo видимо подобрява представянето в околната среда. Освен това, новата технология реактивни двигатели прави самолета значително по-тих. В резултат на това, ние сме поръчали общо 116 самолета от този тип за авиокомпаниите на Lufthansa Group", каза Карстен Шпор, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Deutsche Lufthansa AG.
"Днес ние доказваме още веднъж, че като авиационната компания и група от авиокомпании . ние сме пионери в развитието и представянето на технически иновации. През тази година само Lufthansa Group ще получи общо 52 нови самолета, което не сме правили от години ", казва Шпор.

"Pratt & Whitney поздравяват Lufthansa като първи клиент на A320neo, задвижван с двигатели PW1100G-JM," каза Роберт Ледук, президент на Pratt & Whitney. "Airbus и Lufthansa са важни, дългогодишни клиенти на Pratt & Whitney. С безпрецеденто намалените разход на гориво, емисии и шум на A320neo, аз съм убеден, че тези бизнес отношения ще продължат успешно и занапред."

"Предаването на първия A320neo на водеща в света авиокомпания и дългогодишен клиент на Airbus, Lufthansa, е наистина важен ден за всички в Airbus," каза Фабрис Брежие, президент и главен изпълнителен директор на Airbus. "Този повод бележи нова крачка напред към постигането на нашите общи обещания и индустриални цели за устойчива авиация. A320neo въплащава страстта и отдадеността на Airbus да доставя максимална стойност и ефективност на нашите клиенти чрез постоянни иновации."

A320neo от семейството разполага с най-новите технологии, включително ново поколение двигатели и Sharklet устройства на крилата. С почти 4500 поръчки, получени от близо 80 клиенти от стартирането си през 2010 г., A320neo е заел 60% пазарен дял.

Миналата година Lufthansa отпразнува своята 60-годишнина от основаването си през 1955 г. През този период, поръчките към Airbus на Lufthansa Group достигнаха общо 582 въздухоплавателни средства, включително 386 A320, от които 116 NEO (71 A320neo и 45 A321neo). Пълният набор от ширрокофюзелажни самолети Airbus вече са или ще бъдат част от флота на Lufthansa от иновативните A300 / A310 до емблематичния А380 (14 в експлоатация), универсалният A330 до модерния и изключително удобен A350 XWB (с 25 фирмени поръчки).

 

На снимката: Празнуване на доставката на първия A320neo на Lufthansa. От ляво надясно: Фабриес Брежие, президент и CEO на Airbus, Карстен Шпор, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на Deutsche Lufthansa AG , Роберт Ледук,, президент на Pratt & Whitney

 

Станете почитател на Класа