Полша ще бъде домакин на честване на Втората световна война в Гданск

Някои европейски лидери ще се съберат в полското пристанище Гданск, за да отбележат 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа. Церемония в полунощ ще се проведе в близост Вестерплате, където са били изстреляни първите изстрели на войната. На събитието в Гданск ще присъстват президентите на няколко държави, включително България, Чешката република, Естония, Литва, Румъния и Украйна, съобщи кабинетът на г-н Коморовски. Франция ще изпрати министъра на отбраната Жан-Ив Льо Дриан и Германия ще изпрати бившия президент Хорст Кьолер, предаде АФП.
Годишнината също се отбелязва и с други събития по целия свят през уикенда. Военният парад в Москва в събота е бойкотиран от повечето западни страни. Отношенията между Русия и Запада са се влошили след анексирането на Крим от Русия през миналата година и подкрепата за бунтовниците в източната част на Украйна.
Полският президент Бронислав Коморовски заяви, че края на Втората световна война не донесъл свобода на Източна Европа и страните са били "подчинени против тяхната воля" от страна на Съветския съюз.
Още събития за отбелязване края на Втората световна война в Европа:
Германският парламент ще проведе специална сесия. Френският президент Франсоа Оланд ще присъства на церемония на Триумфалната арка в Париж. В Лондон ще има възпоменателна служба и маяци ще осветят в цялата страна. В САЩ ще има церемония пред Националния паметник на Втората световна война във Вашингтон, последвана от прелитане на изтребители.

Станете почитател на Класа