Петте вида милионери и техният начин на мислене

Едно изследване на антрополог събра характеристиките, които отличават милионерите в цялата история, на базата на техните навици, вкусове и обичаи. Така той успя да разграничи пет класа богати.

За Самюел Лорънс, днешните магнати произлизат от "новата икономика" на комуникациите и петрола. Също така се споменава за "милионери в сив костюм", които управляват бизнеси и живеят анонимно в резиденциалните предградия.

Той дефинира петте вида съществуващи богати. Въпреки своите различия, всички те имат обща черта - притежават капитал повече от пет милиона долара.

Thrilloners. Това са богатите, които се наслаждават да харчат пари и техния начин на живот е отражение на състоянието им. Терминът идва от thrill на английски език, което означава тръпка . „За тях богатството е средство за неприкосновеност, изключителност, удоволствие и много незабравими преживявания", обяснява Самюел. В този профил влизат най-богатите хора, макар по отношение на ценностите те да са начинаещи. В това число е руският петролен магнат Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб Челси и на яхтата Еклипс, оценявана на 500 милиона евро.

Coolioners.Те също нямат угризения за харчене на пари, но, за разлика от предишната група, ги инвестират в по-сложно съществуване, така че правят от естетиката "същност на живота си". Интересът им към изкуството е една от техните характеристики и те са меценати на художници, както например испанската аристократка Кармен Сервера.

Realioners. Това са тези, които имат милиони благодарение на техните усилия или талант, като спортисти, музиканти или актьори. Инвестират парите си за каквото си искат, но не харчат за ненужни неща само за да демонстрират статуса си.

Wellioners. Тази група е съставена от любители на well-being, използващи благосъстоянието за да се грижат за себе си чрез спорт и здравословно хранене. Ето защо срещите им не са в ресторанти, нощни клубове или имения, а в спортни и фитнес клубове. За тях е важно също така балансът между тялото и ума и уважението към планетата.

Willioners. Самюел дефинира така приелите привилегията и отговорността да се опитат да направят света по-добро място. Обикновено са млади и посвещават голяма част от милионите си на благотворителност. "Те са решени да върнат това, което имат и по този начин да направят разликата и да бъдат запомнени, разглеждайки богатството си като начин да кажат на себе си и на другите, че животът трябва да има цел и смисъл". Такива са Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Дан Прайс.

Станете почитател на Класа