Изтече писмо на Тръмп с предупреждение към Ердоган

Американският президент Доналд Тръмп призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да направи "добра сделка" относно призива за прекратяване на огъня в Сирия, за спиране маневрите на Анкара срещу кюрдите. Искането е направено на 9 октомври чрез писмо, което е получено и изтекло в сряда от Fox Business.


„Не искате да носите отговорност за убийството на хиляди хора и аз не искам да нося отговорност за унищожаването на турската икономика и ще го направя", се казва в писмото. "Работих усилено, за да разреша някои от вашите проблеми. Не разочаровайте света. Можете да направите много", добави Тръмп.


В текста американският президент споменава също, че командирът на Сирийските демократични сили Мазлум Кобани е готов да преговаря и „да прави отстъпки, каквито никога не биха направили в миналото".


Тръмп финализира писмото, като посочва, че по-късно ще се обади на колегата си. Въпреки това, преди да завърши изявлението, той казва, че "историята ще ви гледа благоприятно, ако направите това по правилен и хуманен начин. Тя ще ви смята за дявол, ако не се случат добри неща. Не бъдете твърдоглав. Не бъдете глупав! "


Тръмп многократно е заплашвал Турция с унищожаване на нейната икономика, предупреждавайки, че санкциите могат да продължат. Предупрежденията са направени, докато вицепрезидентът Майк Пенс се подготвя да се срещне с Ердоган в четвъртък в Анкара.


От своя страна Турция настоя, че спорът й не е с кюрдите като народ, а с кюрдските милиции, които смята за терористични групировки. Досега Ердоган игнорира исканията за прекратяване на огън в САЩ и неговите европейски съюзници, настоявайки, че няма да преговаря с бойци в Северна Сирия.

Станете почитател на Класа