Започна най-дългият търговски полет в света

Австралийската авиокомпания Qantas стартира в петък, 18 октомври, най-дългия търговски полет в света, за да узнае границите, до които могат да издържат както пътниците, така и екипажът и пилотите. За първи път самолет ще покрие маршрута между САЩ и Австралия без никакво междинно кацане, съобщиха от компанията.


Самолетът е новопроизведен Boeing 787 Dreamliner, който пътува със само 50 души на борда, включително екипажа, за да спести тегло и да разшири обхвата си. Целта на този тест е да се проведе научно изследване на здравословното състояние на пътниците, да се сведе до минимум влиянието на смяната на времето и да се идентифицират оптималните периоди на почивка и работа на екипажа.


Специалистите ще се опитат да „излъжат телесно" пътниците, така че те да бъдат поставени в графика на Сидни, който при излитане бе събота на обяд. Първите шест часа светлините на кабината ще останат интензивни, а пътниците ще носят устройства на китките си, за да контролират съня и движенията им.


В допълнение, те ще получат пикантна храна, предназначена да активизира тялото и да ги поддържа будни толкова дълго, колкото е необходимо. След това, когато слънцето избледнява на местоназначението, светлините на кабината също ще угаснат и менюто ще се състои от богати на въглехидрати ястия за насърчаване на съня.


Полетът, който се нарича „Kookaburra", излетя от летището Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк в 21 ч. (местно време) и ще кацне в Сидни след около 20 часа. Никога досега нито една търговска авиокомпания не е предприемала непрекъснат полет от 16 200 километра, каквото е разстоянието между тези два града.


Самолетът лети с товар от бензин над 100 000 килограма, достатъчен за кацане, с известен излишък, който би му позволил да лети още 90 минути. Почти половината от теглото на самолета в момента на излитане бе гориво.


Експериментът е част от проекта Sunrise, който ще започне да функционира от 2022 г. Планираните маршрути ще свържат Сидни, Мелбърн и Бризбейн, с Ню Йорк и Лондон. Qantas обяви два допълнителни тестови полета, които ще се проведат през ноември и декември.

Станете почитател на Класа