„Да забогатеем!“: Видео от TikTok оскъпи с 27% пренебрегвана криптовалута

Dogecoin, криптовалутата, вдъхновена от пост, която се роди през 2013 г. като подигравка с биткойна, увеличи стойността си с 27,7% от миналата неделя, водена от вирусен видеоклип, публикуван в TikTok, който насърчава потребителите да "забогатяват", информира Gizmodo.


На 28 юни интернет потребител, идентифициран като jamezg97, публикува видеоклип в тази китайска социална мрежа, в който обяснява схема за изпомпване и пускане на Dogecoin и насърчава потребителите да купуват криптовалутата, за да увеличат стойността й от сегашните 0,0023 долара до 1 долар. С почти половин милион посещения стартира това предизвикателство #DogecoinTikTokChallange.


„Добре, ето една луда мисъл: Ами ако всички, които гледат това видео, купуват Dogecoin? Бихте ли могли да ни спрете?", казва на записа в TikTok момчето.


Във второ видео, публикувано пет дни по-късно, въпросният потребител пусна следното съобщение: "Нека всички забогатеем! Dogecoin е практически безполезен. В TikTok има 800 милиона потребители. Заложете 25 долара на това. След като достигне един долар, ще имате 10 000 долара. Кажете на всички, които познавате", добави той.


„SEC [Американската комисия за ценни книжа и борси] не регулира пазарите на криптовалути, въпреки че това е нужно и вероятно ще се промени в бъдеще", обяснява Филип Кристенсън, финансов анализатор от Phillip James Financial, предупреждавайки, че ще има все повече и повече „измами" от този тип.


В този смисъл Кристенсън смята, че е вероятно „SEC да елиминира някои от най-популярните инфлуенсъри, които извършват този тип схеми, като предупреждение към други, които обмислят да направят нещо подобно". Той обаче посочи, че счита за „почти невъзможно масовото събаряне на този тип схеми. А това е по-скоро схема за манипулиране на запасите, при която участниците са запознати с рисковете и участват доброволно."


Dogecoin е създаден като пародия, вдъхновена от пост, известен като Doge, който стана популярен в мрежата година по-рано и представлява куче от породата Шиба Ину. Цената й застоя дълго време, преди да започне да се повишава през май 2017 г. Бизнесменът и милиардер Илон Мъск заяви, че това е любимата му криптовалута.

Станете почитател на Класа