Шофьор на Tesla е обвинен в непредумишлено убийство за причиняване на фатална катастрофа на автопилот

Шофьор на Tesla е обвинен в непредумишлено убийство за причиняване на фатална катастрофа на автопилот
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2022
  • Share:

Прокуратурата в Калифорния (САЩ) наскоро повдигна две обвинения за непредумишлено убийство срещу водач на Tesla, преминал на червена светлина и се блъснал в друга кола, оставяйки загинали двама души, докато е шофирал на автопилот.


27-годишният Кевин Джордж Азиз Риад ще бъде първият човек, който ще бъде обвинен в престъпление в САЩ за фатална катастрофа, настъпила при използване на автоматизирана система за шофиране. Неговата Tesla Model S с включен автопилот преминала на червена светлина с висока скорост и се блъснала в Honda Civic на кръстовище в предградието на Лос Анджелис Гардена през декември 2019 г.


Двамата пътници в Honda са загинали на място, а Риад и неговият спътник са настанени в болница с наранявания без опасност за живота.


Обвиненията срещу Рияд, който в момента е свободен под гаранция, докато делото е в ход, бяха повдигнати миналия октомври, но бяха оповестени едва миналата седмица, според агенция АП.


Националната администрация за безопасност на пътното движение на САЩ потвърди, че функцията за автопилот е била активна по време на инцидента. Прокурорите обаче не го споменават, тъй като водачът когато е зад волана винаги е отговорен за превозното средство.


Освен това Националният съвет за безопасност на транспорта изрази загриженост и осъди тенденцията шофьорите да разчитат на автопилот за да извършват други дейности, когато превозното средство е в движение.


Семействата на жертвите, 40-годишният Жилберто Алкасар Лопес и 39-годишната Мария Гуадалупе Ниевес-Лопес, съдиха Tesla с аргумента, че продава дефектни превозни средства, способни да ускоряват внезапно без ефективно автоматично аварийно спиране. Освен това в отделен процес те съдиха Рияд за небрежност.


„Компанията за електрически превозни средства може да носи наказателна, гражданска или морална отговорност за смъртта на пътниците в Honda Civic, ако бъде призната за отговорна за използването на опасна технология в превозното средство", каза пред АП Брайънт Уокър Смит, професор по право от Университета на Южна Каролина.


От своя страна Tesla предупреди своите клиенти, че нито автопилотът, нито нейният нов, по-усъвършенстван напълно автономен режим на шофиране, са напълно способни да се движат по пътя без човешка помощ и се очаква шофьорите да внимават и контролират дори когато са активирани тези режими.

Станете почитател на Класа